4 tähteä Aino Vähäpesola Kirja-arvostelut

Kirja-arvostelu: Onnenkissa – Aino Vähäpesola

Aino Vähäpesolan kirjan kannessa nuori nainen ja onnenkissa-patsas

Nimi: Onnenkissa
Kirjailija: Aino Vähäpesola
Sivut/aika: 192 sivua / 5h 13min
Julkaisuvuosi: 2019
Julkaisumaa: Suomi
Genre: esseet, autofiktio, feminismi, seksi, yliopistomaailma, naiseus

Jos haluat lukea vahvan teoksen feminismistä ennen ja nyt, naiseudesta sekä ihan normaalista suomalaisesta elämästä, tartu Aino Vähäpesolan kirjaan Onnenkissa. Varaudu myös avoimeen seksin käsittelyyn sekä historialliseen tietoon 1800-luvulla syntyneestä runoilijasta.

”Moni on yrittänyt herätellä eloon tuota ajat sitten kuollutta runoilijaa, josta on säilynyt vain vähän elämänkerrallista tietoa. – – Södergran ei halunnut, että häneen yritetään tutustua hänen elämänsä päätyttyä. Hän ilmoitti, että runoissa on kaikki olennainen.”

Aino Vähäpesolan Onnenkissan juoni:

Autofiktion ja esseekokoelman välimaastossa liikkuva Onnenkissa käsittelee tunnettua suomalaista runoilijaa Edith Södergrania, mutta samalla avaa näkökulman nuoren nykymaailmassa elävän kirjallisuuden opiskelijan elämään. Teksteissä käsitellään niin heteronormatiivisen seksin ongelmakohtia kuin joogaamisen tuomaa selkeyttä elämään.

”Oli outo hetki sellaiselle toiveikkuudelle. Opintoni sujuivat tahmeasti, sillä mouhosin tunteista ja henkilökohtaisen tärkeydestä. Parisuhde oli kääntynyt alamäkeen, sillä mouhosin tunteista ja niiden käsittelyn tärkeydestä. Parisuhde oli loppunut, tutkielma saanut haukut, mutta silti (tai ehkä juuri siksi) minä koin olevani oikealla polulla.”

Kertoja hyppelee Edith Södergranista gradun kirjoittamisen ja omien suhdeongelmien sekä elämänpohtimisen välillä. Onko nuoren aikuisen elämä sekä ajatusmaailma lopulta muuttunut paljoa sadassa vuodessa?

Onnenkissa Sivukujalla-kirjakerhon kuukauden kirjana

Luimme Aino Vähäpesolan kirjan Onnenkissa Sivukujalla-kirjakerhon joulukuun kirjana. Viivi ja Saara olivat kumpikin kuunnelleet kirjan vuotta aikaisemmin, mutta uskoivat kirjan sopivan Sinille ja halusivat antaa Onnenkissalle toisen mahdollisuuden fyysisen kirjan muodossa.

Onnenkissa herätti huomiomme aivan alussa nätillä kannellaan sekä nimellä, jossa on vahvasti viittauksia Japaniin (huom. kirja ei käsittele oikeasti Japania millään tavalla, vaikka onnenkissa kyllä tekstissä vilahtaa). Myös suomalaisten nuorten aikuisten kirjoittama autofiktio ja feminismiä käsittelevä kirjallisuus kiinnostaa meitä. Eli Vähäpesolan Onnenkissa oli luonnollinen valinta kirjakerhon joulukuun yhdessä luettavaksi kirjaksi.

Viivi: Mielipide Vähäpesolan kirjasta Onnenkissa

Minulle jäi aika ristiriitainen kuva Onnenkissasta jo ensimmäisellä kerralla, kun kuuntelin sen äänikirjana. Toinen lukukerta ei auttanut. Toisaalta kirja on aivan mahtava, sen teksti on sujuvaa lukea ja naiseuden käsittely kiinnostaa aina. Lisäksi Edith Södergran on minulle tärkeä runoilija.

”Olen kehittänyt teorian, että vain ne jotka rakastavat ja ne jotka vihaavat minua, kutsuvat minua nimeltä. Paljon kaikenlaista mahtuu siihen väliin, suurin osa ihmisistä. Ne sanovat ”moi”.”

En kuitenkaan ollut täysin Onnenkissan kohderyhmää. Siinä oli mielestäni liikaa seksiä ja liian vähän Södergrania. Ymmärrän silti, että juuri tällaista kirjallisuutta Suomessakin tarvittaisiin enemmän, enkä siksi voi antaa kauheasti miinuspisteitä, vaikka juuri minulle kirja ei ollut. Seksin käsittelyä aidosti naisten näkökulmasta nähdään suomalaisessa kirjallisuudessa aivan liian vähäsen.  

”Pullat ovat aikamatkustajia.”

Parasta Vähäpesolan Onnenkissassa olivat pienet oivaltavat huomiot maailmasta, jotka saivat minut hymyilemään ja välillä naurahtelemaan itsekseni. Pidin myös kirjan pohtivasta kirjoitussävystä, jonka takia kirja sopi kiireiseen arkeen luettavaksi pari sivua kerrallaan.

Arvosana: 3.5 tähteä


+ Uskaliasta tekstiä, jossa ei häpeillä puhua mistään asiasta
+
Modernin tarinan ja historiallisen henkilön esittely onnistunutta
+
Hauskoja oivalluksia maailmasta
+/-
Välillä hiukan närkästynyt ja jopa vihainen sävy tekstissä, mutta se ei ole aina huono asia

Edith Södergranista olisi voinut olla enemmänkin tietoa
Liikaa seksiä ja sen käsittelyä (minun makuuni)
Kirja tuntui loppuvan kesken


Kenelle suosittelisin Aino Vähäpesolan kirjaa?

Viivi: Parikymppisille nuorille naisille. Suomalaisesta naiseudesta ennen ja nyt kiinnostuneille. Jos haluat tietää lisää Edith Södergranista tai suomalaisesta tärkeästä historian naisestamme, mutta historian kirjojen lukeminen ei kiinnosta sinua. Ja tietenkin heille, jotka ovat jääneet koukkuun viimeaikana esille nousseisiin suomalaisiin autofiktiokirjoihin.

”Kaikista suurin rakkaus on toteutumaton rakkaus, maa jota ei ole.”

Mitä lukea Aino Vähäpesolan Onnenkissan jälkeen?

  • Edith Södergran – Tartu rohkeasti Edith Södergranin runoteoksiin. Löydät runoja netistä tai hanki suomennetut runokokoelmat. Aloita esim. kokoelmasta Elämäni, kuolemani ja kohtaloni (1994, Otava) tai Runoja (2017, WSOY).

Vierge moderne
En minä ole nainen. Olen neutri.
Olen lapsi, hovipoika ja rohkea päätös,
olen naurava häive helakanpunaista aurinkoa…
Olen kaikkien ahnaitten kalojen verkko,
olen malja kaikkien naisten kunniaksi,
olen askel kohti sattumaa ja turmiota,
olen hyppy vapauteen ja itseyteen…
Olen veren kuiske miehen korvassa,
olen sielun vilu, lihan kaipuu ja kieltäymys,
olen uusien paratiisien portinkilpi.
Olen liekki, etsivä ja ripeä,
olen vesi, syvä mutta polviin saakka uskalias,
olen tuli ja vesi rehellisessä yhteydessä ja ehdoitta.

– Edith Södergran (suom. Pentti Saaritsa)