Sivukujalla-kirjakerhon joulukuun 2020 lukupiirin kirjaksi valittiin Aino Vähäpesolan Onnenkissa. Kirja kuuluu tällä hetkellä suomalaisella kirjallisuuden kentällä pinnalla olevan autofiktion genreen. Meitä kiinnostavat aina tarinat nuorten rohkeiden naisten elämästä sekä naiseudesta setäihmisten maailmassa.
Mikä on nettilukupiiri Sivukujalla?
Sivukujalla on kolmen 20-jotakin-vuotiaan pitämä kirjakerho netissä. Ideana on lukea joka kuukausi yksi meitä kolmea kiinnostava kirja, josta sitten jutellaan kuun lopussa sekä täällä blogin puolella, että Kirjagram-tilillämme.
Tulevat ja menneet kuukauden kirjakerhokirjat löytyvät täältä.
Liity myös mukaan Sivukujalla-lukupiirin Goodreads-ryhmään!
Kuka vain on tervetullut osallistumaan, koska kyseessä on kaikille avoin lukupiiri netissä. Kommentoi blogipostauksiin, julkaise omassa blogissasi kirjaan liittyen tai lueskele mukana hiljaisena osallistujana. Meitä kiinnostaa aina kirjoista puhuminen muiden kanssa, jaoitpa sitten meidän mielipiteemme kuukauden kirjasta tai et!
Joulukuun kirja: Aino Vähäpesolan Onnenkissa
Sekä Viivi että Saara ovat jo kuunnelleen Aino Vähäpesolan Onnenkissan äänikirjana, mutta arvauksena oli, että Sini voisi pitää tästä kirjasta. Lisäksi meistä kummatkin halusivat antaa kirjalle uuden tilaisuuden tekstimuodossa.
Viivi:
Päädyin lukemaan Vähäpesolan Onnenkissa-kirjan aikalailla tasan vuosi sitten kirjoituksenopettajani suosituksesta. Kirja kiinnitti huomioni sen nimellä ja uskomattoman kauniilla kannella! Lisäksi Edith Södergran on ollut tärkeä runoilija minulle teinivuosistani lähtien, joten mikä tahansa häneen liittyvä kirjallisuus on aina tervetullutta. En muista kirjasta paljoa mitään ensimmäiseltä lukukerralta, paitsi että sitä oli vaivaannuttavaa kuunnella yleisillä paikoilla jatkuvan seksistä puhumisen takia.
Mitä on autofiktio?
Autofiktio on 70-luvulla käyttöön otettu termi kirjallisuudelle, joka perustuu kirjailijan omaan elämään todella löyhästi. Eli henkilöt, paikat ja tapahtumat ovat suuriltaosin aitoja, mutta kirjoittajalla on täysi valta muuttaa, lisätä ja sepittää mitä hän ikinä haluaakaan osaksi tarinaa.
Autofiktiota on kirjoitettu Suomessa jo kauan, mutta viime vuosina se on noussut erityisen suosituksi. Erityisesti suomalainen autofiktio tuntuu käsittelevän nuoria itsenäisiä naisia sekä heidän suhde-elämäänsä, tavoitteitaan ja maailmankatsomustaan.
Kuka on Edith Södergran?
Edith Södergran on yksi Suomen tärkeimpiä sekä tunnetuimpia runoilijoita. Hänen runonsa eivät seuraa perinteisen runouden keinoja, kuten riimejä tai loppusointuja. Runojen aiheissa näkee paljon Södergranin oman elämän vaikutusta. Hän sairasti tuberkuloosia ja kuolikin vain 31-vuotiaana 7 vuotta ensimmäisen runokokoelmansa julkaisun jälkeen.
Ihmeellinen meri Kummalliset kalat liukuvat syvyydessä, tuntemattomat kukat loistavat rannalla; olen nähnyt punaista ja keltaista ja kaikki toiset värit – mutta ihana meri on vaarallinen nähdä, se herättää tulevien seikkailujen janon: mitä on tapahtunut sadussa, on tapahtuva minullekin. - Edith Södergran
Sekä aiheet, että modernin runouden keinot erottivat Södergranin 1900-luvun alun muusta runoudesta. Runonsa hän kirjoitti ruotsiksi. Vaikka omana aikanaan Södergranin runot saivat osakseen myös pilkkaa, nykyään hänen sanansa hurmaavat kaikenikäisiä suomalaisia yllättävän ajankohtaisilla sanomillaan.
Mistä Aino Vähäpesolan Onnenkissa kertoo?
Vähäpesolan teoksen piti olla kirja Edith Södergranista, mutta teos muotoutuikin autofiktiiviseksi tarinaksi naiseudesta sekä elämästä yleensäkin. Teoksen tyylin on sanottu olevan autofiktion, esseiden ja perinteisen romaanin välimaastossa.
Kirjan päähenkilö kirjoittaa gradua Edith Södergranista pohtien samalla yhteiskuntaa, seksiä, sukupuolirooleja ja omaa elämäänsä. Lukija pääsee sisälle yliopistomaailman ylä- sekä alamäkiin. Samalla kuitenkin joogataan sekä kriiseillään, kuten kuka tahansa 20-jotakin-vuotias suomalainen nuoriaikuinen.
Lue Aino Vähäpesolan Onnenkissa, jos tykkäsit näistä kirjoista…
· Saara Turunen: Rakkaudenhirviö
· Saara Turunen: Sivuhenkilö
· Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Kirjan Onnenkissa arvostelu:
Sivukujalla-kirjakerho
Oletko sinä lukenut Aino Vähäpesolan Onnenkissan tai kiinnostaisiko kirjan lukeminen sinua? Keskustelu on vapaata tämän postauksen kommenteissa! 🙂