Valitsimme Sivukujalla-kirjakerhon marraskuun kirjaksi klassikon. Harvemmin me kolme pystymme löytämään yhteisen mielipiteen klassikosta, jonka haluaisimme kaikki lukea. Marraskuun lukupiirin Oscar Wilden kirjoittama Dorian Grayn muotokuva on kuitenkin poikkeus.
Sivukujalla-kirjablogin lukupiiri
Sivukujalla-kirjakerhon ensimmäinen kuukauden kirja Sisareni, sarjamurhaaja on saatu luettua ja käsiteltyä. On siis aika siirtyä seuraavaan kirjaan! Viime kuusta tuttu idea jatkuu: Luemme valitun kirjan yhdessä kuukauden aikana ja loppukuusta palaamme arvostelemaan kirjan sekä keskustelemaan siitä.
Marraskuun kirja on Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva!
Löydät tulevat ja menneet kirjakerhon kirjat täältä.
Osallistu rohkeasti mukaan keskusteluun joko täällä blogin kommenteissa tai Kirjagramin puolella.
Marraskuun kirja: Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva
Ideamme oli valita joka kuukausi kirjakerhoon luettavaksi kirjaksi hieman erilainen lukukokemus. Mustaahuumoria luvanneen tällä vuosikymmenellä kirjoitetun Oyinkan Braithwaiten Sisareni, sarjamurhaajan jälkeen klassikko vaikutti hyvältä idealta.
Näin päädyimme Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvaan.
Meistä kukaan ei ole hirven innokas klassikoiden lukija. Yli sadan vuoden taakse sijoittuvat kirjat ennemminkin ajavat meitä kauaksi luotaan. Dorian Grayn muotokuva olikin ainut sellainen vanha klassikko, jonka lukemisessa pääsimme yhteisymmärrykseen ilman mitään ongelmia.
Kuka on Oscar Wilde?
Oscar Wilde on nimi, josta lähes jokainen kirjallisuuteen tutustunut on varmasti kuullut. Mutta kuka hän todella on ja miksi hän on niin tunnettu kirjailija? Oscar Wilde on julkaissut lukuisia runoja, näytelmiä, satuja ja esseitä, mutta lukupiirin kuukauden kirjaksi valittu Dorian Grayn muotokuva on hänen ainut romaaninsa.
1854 –1900 elänyt Oscar Wilde on poikkeus klassikkokirjailijoiden sääntöön, koska hän oli tunnettu näytelmäkirjailija jo eläessään. Irlantilaissyntyinen kirjailija vaikutti lähinnä viktoriaanisessa Lontoossa.
Wilde nousi tunnetuksi omana aikanaan nokkelan kirjoitustaitonsa takia, mutta myös keikarina, joka hurmasi ja tunsi juuri oikeat ihmiset seurapiireistä. Tosin hänen tekstejään (ja myöhemmin häntä itseään, joka johti myös vankilatuomioon) syytettiin homoseksuaalisiksi ja vaarallisiksi.
Nykyään monet lukijat päätyvät Wilden pariin nimenomaa näistä samoista syistä, jotka aikoinaan johtivat hiljalleen hänen menestyksensä sammumiseen.
Mistä Dorian Grayn muotokuva kertoo?
1890-luvulla ilmestynyt kirja kertoo nuoresta Dorian Graysta, joka myy sielunsa paholaiselle ikuisesta nuoruudesta ja kauneudesta. Ennen tekemäänsä kauppaa Dorian oli puhtoinen ja viaton, mutta pikkuhiljaa hän alkaa muuttua ja menettää moraaliaan. Vaikka Dorian pysyy muuttumattomana, hänestä maalattu muotokuva vanhenee ja muuntuu aina vain kauhemmaksi.
Mikä Dorian Grayn muotokuvan suomennus kannattaa lukea?
Kun hankit Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvan luettavaksesi, pidä silmälle sen julkaisuvuotta! Kirjasta on tehty neljä suomennosta. Ensimmäinen vuonna 1906 ja viimeisin vuonna 2009.
Vaikka kaikki suomennokset lukemalla pääsee Oscar Wilden luoman maailman sisään, me päätimme valita uusimman käännöksen. Suomenkieli on muuttunut jonkin verran viimeisen reilun sadan vuoden aikana, joka tietenkin vaikuttaa myös lukukokemukseen.
Vuoden 2009 käännöksen Dorian Grayn muotokuvasta meille myi myös kyseisen version kääntäjän nimi. Kääntäjä Jaana Kapari-Jatta tunnetaan erityisesti Harry Potter -sarjan suomentajana.
Kirjan Dorian Grayn muotokuva arvostelut:
TULOSSA
Spoilereita sisältävää keskustelua kirjasta:
TULOSSA