Kirjan nimi: Runoilija X
Alkuperäinen nimi: Poet X
Kirjailija: Elizabeth Acevedo
Julkaisuvuosi: 2018
Maa: Yhdysvallat
Sivut: 368
Genre: runous, nuoret, kasvutarina, BLM, LGBT (sivuroolissa), säeromaani, perhe
Näin Xiomara Batistan kirjan Runoilija X ensimmäistä kertaa juuri sen englanniksi julkaisemisen jälkeen kirjakaupassa Tokiossa. Palasin katselemaan kirjaa useita kertoja, mutta lopulta se ei koskaan tarttunut mukaani. Jäin miettimään kirjaa, mutta muistin vain sen kauniin kannen ja en saanut nimeä tai kirjailijaa päähäni.
Viime syksynä (tiedän, tämä arvostelu on todella myöhässä) suomennettu kirja tuli minua vastaan sattumalta Storytellissä. Tunnistin kannen heti. Minun oli luettava kirja, enkä todellakaan pettynyt!
Runoilija X on säeromaani, joka aluksi hieman pelotti minua. En ole runojen suurin ystävä. Minulla on kuitenkin hyviä kokemuksia Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa -säeromaanista, joka vaikutti minut suuresti teini-iässä.
Kirjan Runoilija X juoni
Xiomara Batista on nuori runoilijan alku, joka piilottelee sanojaan vihossa, jota kukaan muu ei saa lukea. Ankaran äidin ja välillä hämmentävästi käyttäytyvän veljen lisäksi Xiomara on ongelmissa nuorille tuttujen ongelmien kuten rakastumisen, kaverien kanssa eri suuntaan kasvamisen ja oman tien löytämisen kanssa.
Runoilija X on säeromaani eli runomuotoon kirjoitettu kirja, joka keroo Xiomaran tarinan kuin hänen runomuotoon kirjoitettuna päiväkirjanaan. Tarina nuoren naisen kasvusta ja omien sanojen löytämisessä, kun ihmiset ympärilläsi yrittävät saada sinut kasvamaan omien halujensa mukaan uskonnosta bilettämiseen.
Mielipide Elizabeth Acevedon kirjasta Runoilija X
+ Kirjoitettu runomuotoon / säeromaani – Kuulosti äänikirjana todella kauniilta.
+ Vahva nuori nainen päähenkilönä – Xiomara ei ole täydellinen, mutta juuri se tekee hänestä vahvan ja samaistuttavan naispäähenkilön.
+ Ajankohtainen aihe – Varmasti nuoria kiinnostava aihe erosta perheen ja itseyden välillä.
+ Todellinen kasvutarina – Vanhempien ymmärtämättömyys, ensimmäinen seurustelukokemus, ystävistä erilleen kasvamisen tunne ja omien intohimonkohteiden löytäminen ovat vain muutamia asioita, jotka saivat kirjan todella vetoamaan sisälläni edelleen asuvaan teini-ikäiseen.
+ Kirjoittajan näkökulma – Kirja kertoo nuoresta runoilijan alusta, josta sain lukea aivan liian vähän itse ollessani teini. Todellakin arvostan tarinaa siitä, miltä tuntuu löytää oma kirjoittavaminänsä.
– Kirjoitettu runomuotoon – Jos ei lue runoja / säeromaaneja, ruonomuoto saattaa alkuun ärsyttää lukiessa.
– Itseasiassa tykkäsin tästä kirjasta niin paljon, että ainoa huono asia on huonojen asioiden puute!
Kenelle suosittelen Elizabeth Acevedon kirjaa Runoilija X?
Viivi: Vaikka kyse on nuorten aikuisten kirjasta, uskon tarinan vetoavan sekä nuorempiin että vanhempiin lukijoihin. Eli suosittelen kirjaa aivan kaikille! Erityisesti jos satut itse olemaan kirjoittaja tai runoilija. Jos runot eivät ole sinun juttusi, kuuntele Runoilija X äänikirjana! Äänikirjassa runomuotoa ei oikeastaan erota perinteisestä nuorten aikuisten äänikirjasta.
Mitä lukea kirjan Runoilija X jälkeen?
- Sarah Crossan: Yksi – Säeromaani kirjoitettuna toisen siamilaisen kaksosen näkökulmasta.
- Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa valoa valoa – Vuonna 2011 julkaistu suomalainen nuorten säeromaani, joka on voittanut Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian.
- Muut Elizabeth Acevedon kirjat – Runoilija X on Acevedon ensimmäinen suomennettu kirja, mutta häneltä on suomennettu myös kirjat Kaikilla mausteilla ja Maata jalkojen alla. Tosin nämä eivät ole säeromaaneja.
Arvosana: 5 tähteä